VRInternal 3D interactive
TV Republika - Uvod
Home
Status
Istorijat drustva
Mehanika igre
3D Svet
Credits
Contact

"...nije bitno da li se rat zaista vodi, i, buduci da je konacna pobeda nemoguca, nije bitno da li se rat dobija ili gubi. Jedino je bitno da postoji ratno stanje..."

George Orwell '84.

Pocetak 21. veka. Jugoistocna Evropa, Balkan, petnaest godina nakon raspada
komunizma. Glavni grad - Slobodni grad. Granice - neodredjene. Broj stanovnika - nepoznat. Buducnost - mracna i neizvesna...Jedno sajberpank drustvo stvoreno zloupotrebom medija i govorom mrznje.

Geografske karakteristike

granicni prelaz

TV Republika je vecim delom brdsko-planinska zemlja ali znatan deo zauzima plodna nizija na severu, u slivu Dunava. Generalno se moze reci da je tlo vrlo plodno i pogodno za odgoj svih poljoprivrednih kultura. Klima je umereno kontinentalna. Tacnu velicinu drzave nije moguce odrediti zbog mnogobrojnih sporova sa susedima oko znatnog dela teritorija. Ovi nereseni teritorijalni problemi bili su navodni uzrok serije ratnih sukoba poslednjih decenija a stalno prisutna tenzija oko tog pitanja je glavni razlog za stacioniranje medjunarodnih mirovnih snaga na vecem delu granice.

Drustveno-politicka situacija

Parlamentarna demokratija, uslovno receno. U stvari, radi se o prividnoj ili laznoj demokratiji. U drzavi postoji veliki broj politickih partija i organizacija ali je svima zajednicka karakteristika da su organizovane na osnovu kulta Vodje (nasledje iz doba komunizma, pa.). To, u praksi, znaci da ne postoji politicka organizacija sposobna da promeni svoje rukovodstvo a da se pri tome ne raspadne na dve ili vise partija od kojih je svaka jos jaca i, obicno, jos demokratskija od prvobitne.

Taj liderski baziran politicki sistem sam po sebi ne bi bio posebno problematican da nije cinjenice da je usko povezan sa kriminalizacijom i korupcijom celokupnog drustva. Glavni finansijeri politickih organizacija su razliciti mafijaski klanovi koji preko partijskih lidera i drzavnih cinovnika ostvaruju svoje interese, na ovaj nacin se drzavna politika svodi na stvaranje uslova za sumnjivu privatizaciju drustvenih kompanija i legalizaciju pljacke prirodnog bogatstva, i drzavne imovine uopste. Toliki stepen kriminalizacije drustva moze se lakse shvatiti kada se uzme u obzir komunisticko nasledje, tj. cinjenica da je u komunizmu pitanje svojine bilo zakonski definisano na vrlo specifican nacin.

Prihvatanje ovakvog stanja kao normalnog od strane stanovnistva moze se jednostavno razumeti posmatranjem medija u periodu nastanka ovog drustva (periodu tranzicije, pa.). Analizom rada medija, kako stampanih tako i elektronskih, mogu se jasno odrediti ciljevi Javne Diplomatije (termin se koristi u najsirem smislu, pa.) koja je vodjena na ovom podrucju poslednjih decenija. Diplomatije cija je posledica stanje potpune apatije na svaku pomisao da se nesto moze promeniti nabolje. Vrlo perfidnom propagandom, stvaranjem slike da je za sve lose sto se dogodilo kriva medjunarodna zajednica, stvoreni su uslovi da se stanje u drzavi prihvati kao osuda ostatka sveta, protiv cega je nemoguce odbraniti se. Drustvo je vec decenijama zahvaceno ksenofobijom i opstom nacionalnom histerijom. Uloga medija, buduci posebno znacajna za igru (uloge novinara svih vrsta su medju najpozeljnijima, pa.), bice detaljnije obradjena kako u tekstu mehanika igre tako i u tekstu o nastanku ovakvog drustva, pogledati istorijat. Vlada kontrolise masu medijima a masa nad vladom nema bas nikakvu kontrolu.

Drzavni aparat donekle funkcionise samo u najnizim slojevima korumpirane birokratije, u stvarnosti drzavu kontrolisu privatne paravojne i parapolicijske formacije.

Glavni grad - Slobodni grad

Biotech Inc.

Jedan od najvecih svetskih centara za sverc ljudi, droge, oruzja i novih tehnologija. Idealno mesto za sumnjive investicije i pranje novca. Steciste kriminalaca i avanturista iz celog sveta. Mogucnosti za provod u njemu nadaleko su cuvene i u tom smislu ime grada nosi cudnu simboliku. Za one koji imaju dovoljno novca Slobodni grad znaci grad bez reda i zakona. Onima koji to mogu da plate sve je dostupno i dozvoljeno. To je ne samo adminstrativni i industrijski centar vec, pre svega, najveci centar estradne industrije i soubiznisa u sirem okruzenju.

Zabavna industrija je, zapravo, jedina industrijska grana koja dozivljava pravi procvat u opstem raspadu. Tacan broj stanovnika nije poznat, sto vazi i za drzavu u celini. Zadnji popis stanovnistva uradjen je 80-ih godina proslog veka a mnogobrojni ratovi i velike migracije u medjuvremenu cine preciznu procenu nemogucom. Grube procene krecu se oko 2 miliona.


copyright©1999-2005. VRInternal