VRInternal - interactive 3D graphics Brightside - virtual miraculous monastery

VRML/X3D tehnologija - osnove

instalacija playera

avatar
3D chat
tehnologija
Web 3D istorija

VRML, odnosno X3D, je ISO standard za interaktivnu Web3D grafiku osmisljen i razvijan sa ciljem da omoguci izgradnju Virtuelnih Svetova na Internetu i od nastanka je svoje prednosti u tom domenu dokazao nebrojeno mnogo puta. Veliki broj 3D chat svetova baziranih iskljucivo na VRML-u je verovatno glavni razlog sto je ta tehnologija prezivela sve pokusaje sabotaze i sto je najvaznije, popularnost joj raste iz dana u dan. Ostavljajuci po strani mnogobrojne uspesne projekte koje je omogucio postoji jos par stvari koje treba naglasiti kada se govori o VRML-u. Pre svega prosiriv je, sposoban da obuhvati nove standarde kako se oni pojavljuju u 3D industriji, na primer Bitmanagement-ov Contact vrml player ima sve mogucnosti koje se mogu naci kod najnovijih 3D game engine-a, multitexturing, dinamic shaders itd. I, mozda najbitnija osobina, software je vrlo jednostavan za upotrebu kada je rec o korisnicima. Sve sto treba uraditi da bi mogli da posecujete Virtuelne Svetove je da download-ujete besplatni VRML browser/player, linkovi u desnoj koloni, preporucio bih Bitmanagement Contact jer je moderniji. To je selfextracting .exe fajl, posto ste ga skinuli pokrenite ga, kliknite par puta next dugme i to je sve. Contact ce se instalirati kao pomocni program za vas web browser tako da Virtuelne Svetove mozete videti koristeci programe za surfovanje Internetom, IE, Firefox, Operu, Mozilu itd.

Ako imate pristojnu internet konekciju mozete preskociti download i instalirati VRML browser jednostavno otvarajuci Web stranicu gde je to omoguceno (ukoliko je .wrl svet ubacen u HTML koriscenjem object taga). Ukoliko zelite da posetite Piazza del Duomo i da instalirate Bitmanagement Contact u isto vreme, kliknite ovde. Sve ukupno, i player i svet su velicine oko 2.5MB, pa budite strpljivi par minuta, tj. sacekajte dok ne vidite cuveni milanski trg u vasem web browser-u a onda slobodno mozete "prosetati" po piazzi, odigrati neku online 3D igru ili otici u neki od 3D chat svetova.

Za kretanje mozete koristiti mis, drzite levi taster pritisnut i pomerajte misa - napred nazad za kretanje i levo ili desno za rotaciju, ili strelice na tastaturi. Ima nekoliko raspolozivih modova za kretanje, po default-u je Walk, tu su takodje Fly ili Slide ukoliko zelite da se krecete u ravni, na raspolaganju su i Pan i Examine mod u kojima rotirate svoj Viewpoint odnosno scenu. Da bi promenili mod kretanja kliknite na 3D prozor i iz Context Meny-ja odaberite zeljeni tip, u kontekst meniju imate i veliki broj drugih podesavanja, takodje.

Ukoliko vam je potrebno vise VRML plug-ina instaliranih u isto vreme, recimo neki svetovi ili modeli su pravljeni specijalno za Cortonu ili drugi browser, to na Windows-u nije nikakav problem. Windows podatke o instaliranim aplikacijama drzi u registry bazi, koji VRML browser je default, odnosno koji od instaliranih ce IE koristiti da bi prikazao Virtuelni Svet, odredjeno je sadrzajem sledeceg kljuca:
HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\model/vrml
Posto ste instalirali Contact podignite regedit.exe, otvorite gore navedeni kljuc, odaberite komandu File/Export i dobicete tekstualni fajl koji sadrzi sledece linije:

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\model/vrml] "CLSID"="{4B6E3013-6E45-11D0-9309-0020AFE05CC8}" "Extension"=".wrl"

Sacuvajte ovaj fajl kao contact.reg, nakon ovoga mozete instalirati Cortona player i ponoviti ovu proceduru i dobicete slican fajl, razlikovace se samo "CLSID", ovaj fajl mozete sacuvati kao cortona.reg. Poslednji instalirani plug-in je default, tj. njega IE koristi kada otvara .wrl fajlove, sada mozete menjati default jednostavnim izvrsenjem odredjenog .reg fajla, samo potvrdite da zelite promenu u registry bazi i Explorer ce nadalje koristiti taj player kao default, ne morate cak ni izlaziti iz IE-a, kod sledeceg ucitavanja sveta on ce ga otvoriti player-om koji je u tom trenutku naveden u bazi. Ova procedura moze biti upotrebljena i za druge plug-ine, takodje. Obratiti paznju da Octaga i Flux mogu da rade kao zasebne (stand alone) aplikacije, njih mozete koristiti i bez Web browsera. Jos jedna vazna stvar, Blaxxun-ov i Bitmanagement-ov Contact imaju isti "CLSID" tako da mozete imati instaliran samo jedan Contact. Kad smo vec kod "CLSID", to je onaj isti koji koristite da bi ubacili ActiveX kontrolu u Web stranicu pomocu object taga, ali to je druga prica, pristupanje ActiveX kontroli sa Web stranice

download plug-in
Bitmanagement Contact

copyright©1999-2008. VRInternal